Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Werkgroep Sprekend Verleden WO2

Na een zomer van 'zoeken en vinden' ontvangen we op 8 oktober 2014 Herman Knorringa uit Uithuizen, een kleinzoon van de laatste Winsumer rebbe Abraham de Vries, in onze inmiddels gerestaureerde voormalige synagoge. Hier vierden Hermans ouders Betje en Israel Knorringa-de Vries op 7 juni 1927 hun huwelijksfeest. Samen met hun zonen Bram en Herman behoren ze tot de weinige Groninger Joden die de oorlog overleven. Anno 2014 is alleen Herman nog in leven en met tussenkomst van Anneke Wallage en Hermans vriendin Ellen Vles ontmoeten we elkaar op de drempel van een nieuwe herfst in de sjoel van Winsum. Dat maakt tongen los, maakt indruk, vraagt om vervolg.

Ruim anderhalf jaar later (4 mei 2016) herdenkt Herman in de vm. huissynagoge aan de Westerstraat in het kader van het landelijk programma ‘Open Joodse Huizen’ zijn oom Koos de Vries. Net als de overige twaalf Winsumer Joden overleefde oom Koos de Sjoa niet. Ook Michiel de Vries uit de Oosterstraat en Sophietje de Vries uit de Tuinbouwstraat worden die middag in hun vooroorlogse Winsumer huizen herdacht. Twee jaar later volgt op de middag van 4 mei in Winsum een nieuw programma, nu ook met een ‘Huis van Verzet’ erbij. Het beoogde programma voor 2020 vervalt door corona; het jaar daarop overlijdt Herman.

Als in de loop van 2022 corona naar de achtergrond verdwijnt daalt het stof neer van de gemeentelijke herindeling 2019. Het netwerk rond ons Joodse erfgoed verandert daardoor. Er zijn nieuwe namen en nieuwe gezichten en dit vormt de aanleiding voor de start van een nieuwe werkgroep rond het lokale Joodse erfgoed en ander relevant aanvullend lokaal WO2-erfgoed in de nieuwgevormde gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. De werkgroep komt bij voorkeur twee- tot driemaal per jaar bij elkaar. Tussentijds kunnen deelnemers ook in kleiner verband samenwerken. Er is ruimte voor het onderling deling van kennis en desgewenst kunnen deelnemers professionele coaching aanvragen bij de opzet van hun historisch onderzoek en/of de omzetting hiervan richting 'storytelling' op locatie.

Wilt u meer informatie over de activiteiten van de werkgroep of wilt u hieraan een bijdrage gaan leveren, stuur dan een mail naar > info@dewinsumsesjoel.nl

8 oktober 2014. Herman Knorringa terug in Synagoge Winsum, waar zijn ouders in juni 1927 zijn getrouwd.

4 mei 2022. Bertien Minco vertelt in een aangepast programma over Abraham de Vries (1915-1944).

4 mei 2024, Baflo: onderduikster Rachel Hart in gesprek met onderduikzusje Wil van der Laan

.

.

.

.
.

Sprekende herdenkingen in Het Hogeland en Eemsdelta
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Algemeen: Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet (OJH-HvV) is een jaarlijks terugkerend landelijk (door het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam) georganiseerd programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsstrijders woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Programma en verslag 2024
Met locatie in Baflo, Bedum, Delfzijl, Eenrum, Roodeschool, Uithuizen, Usquert, Warffum en Winsum.
- programma
- verslag
- verslag programma Groningen-stad

Archief:
- programma 2023 (Bedum
, Delfzijl, Eenrum, Uithuizen, Usquert, Warffum en Winsum)
- programma 2022 | programma 2018 | programma 2016 |

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Nadere info
toegang: vrij eentree
organisatie: St. Een Joodse Erfenis; Werkgroep Sprekend Verleden-WO2 Hogeland-Eemsdelta; Synagoge Groningen
.

.

1964  -  1993  -  2009  -  2011  -  2016  -  2023  |  N.A. de Vriesgebouw wordt
voormalige synagoge  |   &  |  centrum voor herinnering en educatie

.

.

.

.

.

.