Actueel

. muziekles
 .open huis 
. bijeenkomst
. dorpslokaal

Voormalige synagoge Winsum .
De in 1879 gebouwde synagoge aan de Schoolstraat 24 te Winsum ligt in het oude centrum van wierdendorp Winsum-Obergum in gemeente Het Hogeland. In 2011 is de synagoge gerestaureerd. Het gebouw heeft al decennia lang een buurthuisfunctie en wordt geëxploiteerd door Stichting Behoud Synagoge Winsum.   |   Nieuwsbrief  .|. Archief .|
.
. . .d o n a t e u r   w o r d e n ? . . .
.

.
c u l t u r e e l   p r o g r a m m a   s j e w   2 0 2 5  -  2 0 2 6
.

.
. Jaaroverzicht 2025 .

22 t/m 27 januari: Namen Lezen, kamp Westerbork >
26 jan: Holocaustherdenking, synagoge Groningen >
. 16 maart : De camera als herinnering (N.A. de Vrieslezing) .
11 april : Bevroren tranen  (in het kader van 80 Jaar Vrijheid)
27 april t/m 4 mei :
Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet
4 mei : Nationale Dodenherdenking en het thema 'Vrijheid is nooit af...'
13 sept : Open Monumentendag, thema 'Erfgoed en Architectuur'
14 sept :
Europese Dag Joodse Cultuur rond het thema 'Volk van het Boek'
.
9 nov: Kistallnachtherdenking, synagoge Groningen >  | 10 t/m 16 nov: Week van Respect > .
. Jaaroverzicht 2026 .
25 jan: Holocaustherdenking, synagoge Groningen >

.

.

Groningse inzending NOID-project 'WO2 in 100 foto's (2020)'

16 maart, aanvang 15.00 uur
De camera als herinnering
N.A. de Vrieslezing 2025

Joris Boerma (2001) houdt een lezing met de titel: De Camera als Herinnering: de bijdrage van fotografie aan de dynamische herinneringscultuur rond de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Gevormd rond zijn masterscriptie constateert Boerma in de lezing dat beeldmateriaal doorslaggevend is in het overbrengen van de oorlogsherinnering in de 21e eeuw. Boerma onderzocht de Friese inzending voor het NIOD-project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' (2020), waarin de vijftig 'meest indrukwekkende' oorlogsfoto's uit de provincie werden geselecteerd vanuit een publieksstemming. Waarom werden deze oorlogsfoto's gekozen? Welke herinneringen, emoties, en welk inlevingsgevoel wekken deze foto's op? En wat voor beeld willen Friezen overbrengen van hun provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Voor de lezing wordt een uitstap gemaakt naar foto's uit de Groningse inzending ter vergelijking, en is er voor het publiek een uitnodiging om mee te praten.

locatie: vm. Synagoge, Schoolstraat 24, 9951 EL Winsum
organisatie:
St. Een Joodse Erfenis / St. Behoud Synagoge Winsum
reservering:
via
info@dewinsumsesjoel.nl
toegang:
€ 7,50 (inclusief koffie/thee)     |     poster

.

Een voorstelling voor bibliotheken, musea, historische locaties en theaters.

11 april, aanvang 20.00 uur
Bevroren tranen
Concert in het kader van 80 Jaar Vrijheid Groningen
.
Op 11 april 2025 brengt theatermaker en tekstschrijver Maarten Peters in de voormalige synagoge van Winsum zijn voorstelling Bevroren tranen met liederen en verhalen over aspecten van de Tweede Wereldoorlog. In 2021 trad Peters op tijdens de onthulling van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Ook zong hij bij de Nationale Holocaust Herdenking en werkt hij al zestien jaar mee aan de 4 mei-herdenkingen van Kamp Westerbork. Peters schreef ook teksten voor Nederlandse artiesten als Rob de Nijs, Liesbeth List, Margriet Eshuijs en anderen.

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd (Winsum op 17 april ‘45). Daarmee kwam er een einde aan een wel heel donkere periode in onze geschiedenis. Elk jaar schrijft Maarten Peters een nieuw lied of muziekstuk over de Tweede Wereldoorlog. Hij verbindt daarin de gebeurtenissen uit de oorlog met actuele thema’s en zoekt daarvoor contact met verhalenvertellers en schrijvers. Die verhalen en boeken vormen het decor van de voorstelling. Ook lokale historie komt voorbij. De voorstelling in de vm. synagoge is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Wierda-Stichting te Winsum.

datum en tijd: vrijdag 11 april, aanvang 20.00 uur
locatie: vm. synagoge, Schoolstraat 24, 9951 EL Winsum
organisatie: Stichting Een Joodse Erfenis
entree: € 10,- incl. koffie/thee
reservering via info@dewinsumsesjoel.nl gewenst i.v.m. beperkt aantal zitplaatsen    |    poster

.

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Eemsdelta en Het Hogeland

van 27 april t/m 4 mei 2025
Sprekende herdenkingen in Eemsdelta en
Het Hogeland |
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet
.
Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsstrijders woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de oorlog.
Algemene info vanuit het Nationaal Holocaustmuseum komt vanaf april beschikbaar:
 OJH-HvV 2025 | Groningen-provincie | Groningen-stad

Programma OHJ-HvV Noord-Groningen 2025
Op vrijdagavond 2 mei, zaterdagmiddag en -avond 3 mei en zondagmiddag 4 mei vinden dit jaar weer de vertellingen plaats op locaties waar Joden en verzetsstrijders voor en/of tijdens de oorlog hebben gewoond, gewerkt, ter synagoge gingen of zich verborgen hielden voor de bezetter. Er worden vertellingen georganiseerd in acht dorpen, te weten: Appingedam, Delfzijl, Eenrum, Usquert, Uithuizen, Warffum, Westernieland en Winsum
. In de meeste plaatsen gaat het om Joodse slachtoffers uit gezinnen die al meerdere generaties aaneen in de regio Noord-Groningen hebben gewoond. In Westernieland gaat het dit jaar over een Joodse onderwijzeres, maar ook over een jonge verzetsstrijder. Het programmaoverzicht 2025 volgt later.
Voor meer informatie over ons archief OJH-HvV en de werkgroep 'Sprekend Verleden WO2': klik
hier....

.

4 mei 1993. Onthulling oorlogsmonument aan vm. synagoge Winsum

4 mei 2025, open vanaf 19.30 uur
Vrijheid is nooit af... - opmaat naar 80 jaar vrijheid
Open sjoel | fotogalerij 'Dertien Namen' | Jongerenwerk

Met het nieuwe Jaarthema 2025 vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het jaar dat de lustrumviering van 80 Jaar Vrijheid Groningen op 14 februari officieel van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren; vermoord in de Holocaust of omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland of Nederlands-Indië / Indonesië. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken. 

Jaarthematekst 2025
De Bosnisch-Nederlandse Alma Mustafié (1981) overleefde de genocide in Bosnië in 1995 en vluchtte naar Nederland. Nu zet zij zich in voor vrede door de kennis over oorlog en genocide te vergroten. Zie: Jaarthematekst 2025...

De olielamp in de oude sjoel
Vanaf half acht in de avonds brandt op 4 mei in de voormalige synagoge van Winsum de olielamp die van oudsher tot het interieur behoorde. De deuren staan gedurende de avond van de Nationale Dodenherdenking open voor eenieder die daarbinnen een kijkje wil nemen. Nadere informatie volgt...

.

Synagoge Winsum (gem. monument), gebouwd in 1879, restauratie 2011

13 september 2025, open vanaf 11.00 uur
Erfgoed en Architectuur
Open Monumentendag 2025 in vijftig landen

Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days. De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 georganiseerd. Frankrijk ging ons voor. Daarna organiseerde het Comité voor Cultureel Erfgoed van de Raad van Europa in 1989 een internationaal overleg over eventuele Europese Open Monumentendagen. Dit leidde tot de eerste editie van de European Heritage Days in 1991. In dat jaar deden er elf landen mee. Inmiddels wordt Open Monumentendag in vijftig landen georganiseerd, van IJsland tot Zuid-Spanje en van de Balkan tot de Baltische staten.

Meer informatie over de jaarthema's is te vinden via de website Open Monumentendag. Nadere informatie over het volledige 'Open Monumenten'-programma 2025 in Het Hogeland en in Winsum volgt op een later moment.

.

De vergaande rol van het geschreven woord in de Joodse traditie.

14 september 2025, open van 13.00 tot 17.00 uur
Europese Dag Joods Cultureel Erfgoed 2025

thema: Volk van het Boek

Nadere informatie volgt.

locatie:
vm. Synagoge, Schoolstraat 24, 9951 EL Winsum

toegang: vrij entree
organisatie:
 
St. Een Joodse Erfenis, Syneon-Noord en B'nai Brith 
__________________________________________________
landelijk programma: Europese Dag Joods Cultureel Erfgoed
landelijk programma EDJC-2025: Poster

nieuws over het Europese programma via de  AEPJ
programma Open Monumentendag
 
Winsum 2025
_____________________________________
.
.

.
a r c h i e f   c u l t u r e e l   p r o g r a m m a
.

.
.